Baixamar

Software livre e bibliotecas

OPAC Social e participação de usuários nos catálogos bibliográficos

Posted by João Manuel Peres Lijó em Segunda-feira, 12 Julho, 2010

Dídac Margaix, autor do blogue Dos Punto Cero, analisa no artigo L’OPAC Social i la participación dels usuaris als catàlegs bibliogràfics, a evolução dos catálogos públicos  das bibliotecas: a participação dos usuários e a tecnologia que o possibilita e revisa os aplicativos que permitem criar os opac sociais e a bibliografia actual sobre o tema.

No apartado de Ferramentas para construir OPAC sociais apresenta exemplos provenientes do software livre:

  • VuFind permet construir una interfície web per cercar al catàleg i ha estat desenvolupada per la Universitat de Vilanova (EUA). Actualment funciona amb Voyager, però està prevista l’ampliació a més programaris. Permet marcar documents com a favorits, assignar etiquetes i fer comentaris. A més VuFind pot mostrar al registre la informació que altres usuaris han generat a Amazon. Un dels centres que ha implementat aquest programmari és la Western Michigan University.
  • OpenBib és un programari lliure desenvolupat a Alemanya. Permet unes funcionalitats socials molt simples però destaca la seua integració en altres eines (per exemple la Viquipèdia, un gestor bibliogràfic, etc.) i la generalització dels canals RSS. La instal·lació més interessant és la del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Colònia.
  • Scriblio és la segona versió del WP OPAC desenvolupat per Casey Bisson. Utilitzant el programari lliure WordPress han construït un OPAC: La peculiaritat és que WordPress es fa servir principalment per a publicar blocs. La utilització d’aquest programari dóna al catàleg una imatge molt més dinàmica, familiar per als nous usuaris, més participativa, amb una imatge visual molt impactant i amb moltes possibilitats de reutilitzar els continguts. L’única via de participació per a l’usuari són els comentaris, publicats de la mateixa forma que a un bloc. La instal·lació més coneguda és la de la Lamson Library a la Plymouth State University.

Advertisement

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s

 
%d bloggers gostam disto: